Odabir pravog lonca ili tave može značajno utjecati na kulinarske kreacije. U nastavku istražujemo četiri popularne vrste materijala - stoneware, teflon, keramiku i inox.
Stoneware
Prednosti:
Prirodna ne-ljepljivost bez kemijskih dodataka.
Ravnomjerna distribucija topline za konzistentno kuhanje.
Otpornost na visoke temperature.
Dugovječnost i otpornost na ogrebotine.
Nedostaci:
Teži su u usporedbi s drugim tavama.
Skuplji su.
Teflon
Prednosti:
Izvrsna ne-ljepljiva svojstva.
Lagani i lako se rukuje s njima.
Pristupačni.
Nedostaci:
Osjetljivi na ogrebotine; ne smiju se koristiti metalni pribor.
Ne mogu izdržati visoke temperature; kemikalije u premazu mogu se osloboditi na visokim temperaturama.
Keramika
Prednosti:
Eco-friendly ne-ljepljivi premaz.
Otporni na visoke temperature.
Estetski privlačni.
Nedostaci:
Premaz može postati manje efikasan s vremenom.
Osjetljivi na ogrebotine i udarce.
Inox (nehrđajući čelik)
Prednosti:
Izuzetno dugovječni i otporni na koroziju.
Mogu se koristiti na visokim temperaturama.
Pogodni za za pečenje mesa i deglaziranje.
Nedostaci:
Hrana se može lijepiti.
Mogu zahtijevati više masnoće ili ulja za kuhanje.
Svaka vrsta posuđa dolazi s vlastitim skupom prednosti i nedostataka koji mogu utjecati na vaše kulinarske rezultate.
Razumijevanje različitih karakteristika pomoći će vam odabrati pravu tavu koja će najbolje odgovarati vašim kuhinjskim potrebama i omogućiti vam da izrazite svoj kuharski talent na najbolji mogući način.