
đž Kokteli i zakoni: Ć to sve moraĆĄ imat
Share
RadiĆĄ koktele u svom baru ili restoranu? Provjeri imaĆĄ li sve ĆĄto traĆŸi HACCP â jer inspekcija ne pita voliĆĄ li mojito, nego gdje ti stoji kanta za otapanje leda.
đ§Ÿ 1. Evidencija alergena â i za koktele
MoĆŸda ne kuhaĆĄ, ali ako imaĆĄ sirup od ljeĆĄnjaka, vrhnje za ĆĄlag, mlijeko u kavi s rumom ili koristiĆĄ gotove mikseve â imaĆĄ alergene.
Po zakonu, alergeni moraju biti vidljivo oznaÄeni na meniju ili uz ĆĄank.
â
Ć to napraviti:
â Dodaj brojeve alergena (ili legendu) uz svaki koktel koji ih sadrĆŸi
â AĆŸuriraj jelovnik svaki put kad ubaciĆĄ novi sirup, liker, pjenu itd.
â Ako koristiĆĄ gotove sirupe, moraĆĄ imati etiketu sa sastavom na vidljivom mjestu ili u fasciklu iza ĆĄanka
đ§ 2. Sanitarna voda i sudoper u blizini ĆĄanka
Ako u ĆĄanku praviĆĄ piÄe, mijeĆĄaĆĄ sastojke, pereĆĄ ÄaĆĄe i koristiĆĄ led â moraĆĄ imati pristup sanitarno ispravnoj vodi i umivaonik s tekuÄom vodom.
â
Ć to inspekcija oÄekuje:
â Da osoblje moĆŸe oprat ruke bez odlaska u kuhinju
â Da voda nije iz boce nego s instalirane ĆĄpine (moĆŸe i manji umivaonik, vaĆŸno je da je fiksan)
â TekuÄi sapun + papirnate maramice (ne kuhinjske krpe!)
âïž 3. Led â najosjetljivija toÄka
Led se po zakonu tretira kao namirnica. To znaÄi da vrijede ista pravila kao za meso, ribu ili jaja.
Ako koristiĆĄ led iz vreÄa, vreÄa mora imati etiketu s deklaracijom i datumom. Ako ga radiĆĄ sam, moraĆĄ imati evidenciju otapanja i skladiĆĄtenja.
â
Kako izbjeÄ kaznu:
â Nikad ne nosi led rukom â koristi hvataljke ili lopaticu
â Otvorene vreÄe drĆŸi zatvorene i u ispravnom zamrzivaÄu
â Vodu iz ledomata treba mikrobioloĆĄki testirati po pravilima HACCP-a
â Kanta za viĆĄak otopljenog leda mora biti Äista, s moguÄnoĆĄÄu odvodnje
đ·ïž 4. Etikete i rok trajanja sirupa, pirea i domaÄih dodataka
Ako koristiĆĄ domaÄe sirupe, infuzirane likere, dĆŸemove, ukrase â oni spadaju pod vlastitu proizvodnju hrane. To znaÄi:
â Rok trajanja
â Sastojci
â NaÄin Äuvanja
â Tko je proizveo
â
Kako se zaĆĄtitit:
â NapiĆĄi etiketu za svaku bocu domaÄeg sirupa
â DrĆŸi ih u hladnjaku kad nisu u upotrebi
â Ne koristi iste ukrase danima bez kontrole stanja (npr. suhi limun, kandirano voÄe)
đ§ 5. OpÄi HACCP uvjeti i sigurnost:
Iako kokteli âne izgledaju opasnoâ, i dalje vrijede sve HACCP osnove:
â Osoblje mora imat poloĆŸen higijenski minimum
â PiÄe mora biti zaĆĄtiÄeno od kontaminacije (ne ostavljaj sastojke otkrivene)
â PovrĆĄine se moraju redovito dezinficirati
â Evidencija ÄiĆĄÄenja mora ukljuÄivati i ĆĄank ako se koristi za pripremu
đŠ Bonus savjet:
đ Inspekcija najÄeĆĄÄe traĆŸi:
â Gdje je Äuvan led
â Tko je odgovoran za alergen info
â Jesu li sirupi pravilno deklarirani
â ImaĆĄ li toplomjer u friĆŸideru
đ Povezano s temom:
Pogledaj ponudu opreme za koktele (ledomati, ÄaĆĄe, boce, daske, salvete, POS ureÄaji):
âĄïž nirs.hr â koktel oprema za ĆĄank