5 stvari koje inspekcija gleda kod leda 🧊

5 stvari koje inspekcija gleda kod leda 🧊

✅ 5 stvari koje inspekcija gleda kod leda:

1. Čistoća i stanje ledomata

  • Gleda se unutarnji spremnik, stijenke, filteri i rešetke

  • Ne smije biti kamenca, plijesni, ostataka leda ili mirisa

  • Ako se vidi smećkasta naslaga ili hrđa – računaj na prijavu


2. Evidencija čišćenja ledomata

  • Moraš imati zapisnik kad je zadnji put očišćen

  • Tko je čistio, kojim sredstvom i kad se planira iduće čišćenje

  • Dio je HACCP dokumentacije, bez toga je prekršaj


3. Način rukovanja ledom

  • Inspekcija gleda koristiš li lopaticu (i gdje se ona odlaže)

  • Strogo zabranjeno vadit led rukom ili s plastičnom bocom

  • Idealno: inox lopatica, poseban držač, rukavice ili kliješta


4. Ledomat ne smije biti pored izvora kontaminacije

  • Ne smije stajati uz:

    • sredstva za čišćenje

    • otpad

    • kartonske kutije ili WC

  • Treba biti u čistoj zoni, na povišenom i bez prašine


5. Kvaliteta leda koji ide u piće

  • Led mora biti bez mirisa, boje i okusa

  • Ako se koristi voda iz pipe (špine) – mora biti zdravstveno ispravna

  • Ako koristiš kupljeni led, mora biti deklariran i iz provjerene proizvodnje


🧊 Led – najpodcjenjenija stavka koja ti može donijeti ili odnijeti inspekciju

Pitaš svakog konobara što mu je najvažnije na šanku – reći će ti: čaše, tonik, citrus, možda sladoled u ledenoj kavi.

Ali rijetko tko će reći – led.
A upravo ta stvarčica, koja se najčešće ne vidi, može biti razlog zbog kojeg ćeš zaraditi kaznu, zatvaranje ili lošu ocjenu inspekcije.


🧠 Zašto je led problem?

Jer se koristi u piću. Ide direktno u čašu, uz slamku, pokraj limete i cijene od 12 € za koktel.
A većina ugostitelja:

  • koristi led koji nije dekontaminiran

  • pere ledomat jednom u 6 mjeseci (ako i tada)

  • nema HACCP evidenciju o ledu

  • koristi istu lopaticu bez dezinfekcije

  • skladišti led uz kutije sladoleda, čime krši pravila


📋 Što inspekcija gleda?

Ako ti dođe sanitarna inspekcija (a doći će, posebno u sezoni), gledaju:

  • Izgled i čistoću ledomata (unutrašnjost, rešetke, spremnik)

  • HACCP dokumentaciju za proizvodnju leda

  • Evidenciju čišćenja i održavanja

  • Način rukovanja ledom – lopatica, rukavice, kontakt s pićem

  • Lokaciju ledomata – ne smije biti pokraj odvoda, WC-a, kemikalija


🧯 Što se može dogoditi ako ne paziš?

Led je medij – ako je kontaminiran, bakterije se prenose direktno u usta gosta.

I onda:

  • 💥 prijava gosta zbog “trovanja”

  • 💸 kazna od 660 do 10.000 € zbog nepoštivanja HACCP-a

  • ❌ moguće zatvaranje objekta dok se ne sanira oprema

  • 🧾 upis u nadzor koji ostaje sljedećih nekoliko godina


✅ Kako to izbjeći?

  1. Redovno čišćenje ledomata – svakih 7-14 dana, i upis u evidenciju

  2. Lopatica za led – mora biti čista, ne plastična boca od soka!

  3. Rukavice ili kliješta – obavezno kod rukovanja

  4. Ledomat mora biti u čistoj zoni, ne uz vreće, kartone i sredstva

  5. HACCP mora imati posebnu stavku o ledu – tko, kad i kako čisti


🧾 Zaključak

Led je možda sitan i nevidljiv – ali ima veliku ulogu.

U oku gosta je doživljaj. U oku inspekcije je potencijalna opasnost.
Zato ti kao ugostitelj ne smiješ led uzimat zdravo za gotovo.

Jer u sezoni ne pita se tko je sve na terasi – nego što je u čaši.
A ako ti je i led pod kontrolom – onda je sve ostalo lakše.

Natrag na blog

Ostavite komentar